7 signalen van Hypersensitiviteit

Er kan niet genoeg over geschreven worden: hypersensitiviteit. Is het een hype om hypersensitief te zijn? Je hoort het overal. Wat is er aan de hand?

Dit is zeker geen hype. Hypersensitiviteit, hooggevoeligheid, HSP, hypergevoeligheid; allemaal hetzelfde. Mensen worden zich over het algemeen steeds bewuster van de mate waarin hun omgeving invloed heeft op hun mentaal, fysiek, emotioneel én spiritueel welbevinden. Bovendien is de maatschappij deze eeuw drastisch veranderd omtrent technologie, economie, politiek, cultuur en tijdperk, waardoor het bewustzijn van de mens een flinke “upgrade” heeft gekregen waar wij ons mentaal en emotioneel continu op moeten aanpassen.

De afgelopen millennia lijken de elektromagnetische trillingen hier op aarde ook drastisch veranderd te zijn, waardoor er steeds meer baby’s geboren worden met een verhoogde gevoeligheid en breder bewustzijn. Het gesjoemel met onze voeding, chemtrails, medicijnen, fluoride in tandpasta’s en mogelijk in het water, toename van draadloze straling zoals WiFi en nog meer verborgen aspecten zouden een veel grotere impact op ons holistisch welbevinden kunnen hebben dan wij ons überhaupt kunnen voorstellen.

fluff-348814_640

Geen wonder dat je zenuwstelsel soms overuren draait! Van anderen heb je misschien wel eens te horen gekregen dat je “te gevoelig” of een softie bent, te ver nadenkt, teruggetrokken bent, een “aansteller”, zweverig, etc. Het zou zomaar kunnen zijn dat je hooggevoelig bent en meer prikkels te verwerken hebt dan anderen. Situaties worden dan vanzelf complexer en als je wat dat betreft niet op dezelfde golflengte zit met anderen, kun je je alleen en onbegrepen voelen.

Dit zijn een paar duidelijke signalen dat je hoogsensitief zou kunnen zijn:

1 – Onverklaarbare vermoeidheid

Volgens de huisarts ben je kerngezond en heb je geen voedingstekorten. Je leeft vrij gezond, gaat op tijd naar bed, maar je blijft je toch moe en lusteloos voelen. Sommige mensen zijn door de medische mallemolen geweest, maar de oorzaak voor deze chronische energiegebrek kan maar niet gevonden worden. Na een normale werkdag voel je je vaak overprikkeld en wil je in de avond het liefst even met rust gelaten worden. Dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat jij hooggevoelig bent en dit kan uiteenlopende oorzaken hebben. Een goede oplossing hiervoor is om de overtollige lading in je lichaam kwijt te raken door je letterlijk en figuurlijk beter te aarden, een Orthomoleculaire voedingsdeskundige, Reiki, Qigong-Tuinatherapie of Acupunctuur te overwegen.

2 – Achtbanen van emoties zonder enige reden

Je loopt neutraal een ruimte binnen en ineens krijg je een rare vibe. Je voelt je plotseling verdrietig, gestresst of zelfs vrolijk en opgewekt. Wat opmerkelijk is, is dat er helemaal geen link is met de gedachte of emotie die je had voordat je de ruimte binnen kwam. Dit kan komen doordat je misschien het elektromagnetische veld van andere mensen, dieren en zelfs apparaten opvangt. Wanneer jij hoogsensitief bent en er voor open staat, ben je geneigd andermans emoties of trillingen op te vangen die interfereren met jouw eigen elektromagnetische veld of aura. Een mogelijke oplossing is om je bewuster te worden van je eigen energieveld en hoe jouw lichaam aanvoelt, zodat je in vrijwel elke situatie bewust blijft van je eigen energie: in je kracht staan.

3 – Heftig reageren op medicatie of stimulerende middelen

Van één kopje koffie gaan je handen trillen of krijg je zelfs een paniekaanval. Na twee paracetamolletjes slaap je klokje rond. Een glas wijn maakt je al snel aangeschoten en een blikje energiedrank gaan we niet eens over praten. Jij reageert heftig op alcohol, suiker, caffeïne, medicijnen… Eigenlijk bijna alles wat niet in je lichaam thuis hoort. Zo te merken heb je weinig nodig voor een groot effect. Als je dit herkent, is de kans heel groot dat jij hooggevoelig bent. Zoveel mogelijk vermijden dus!
4 – Allergieën en voedselintoleranties

Hypo-allergene of zelfs natuurlijkere cosmetica kunnen je huid rood en geïrriteerd achterlaten. Eczeem, psoriasis en netelroos zijn huidaandoeningen die je misschien bekend voorkomen tijdens stressvolle periodes. Het broertje van deze aandoeningen heet Astma en in het voorjaar maak je je borst weer nat voor het irritante zusje Hooikoorts. Daarnaast ben je misschien allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen, dieren, kunststof, noem maar op. Misschien krijg meteen last van je darmen door een beetje stress of doordat je bepaalde voeding niet goed kan verteren. Typische symptomen voor een hypergevoelig persoon. Een goed begin zou zijn om allergie- en intolerantietesten te laten doen, je darmflora aan te sterken met bijvoorbeeld kefir of een “lekkende darm” te herstellen met allergeenvrije voeding rijk aan L-glutamine en natuurlijke antihistamines.

5 – Hogere gevoeligheid voor geluid, aanrakingen, beelden en geuren

Als de televisie te hard staat, gaan je haren overeind staan. Je raakt sneller geïrriteerd wanneer een bepaald geluid of geur buiten jouw macht om je energie lijkt weg te zuigen, terwijl je je ergens anders op wilt concentreren. Anderen lijken hier ondertussen weinig of geen last van te hebben. Vind jij het vervelend als mensen je ongevraagd aanraken of te dicht bij je in de buurt komen staan? Of moet je bijna huilen wanneer je een zielige reclame voorbij ziet komen van een mishandeld dier? Dan zou je wel eens hooggevoelig kunnen zijn, omdat je wellicht meer vanuit je hart leeft en (te) open staat voor andermans energie. Wellicht heeft jouw zenuwstelsel ook meerdere impulsen te verwerken, waardoor je sneller overprikkeld raakt. Durf jouw grenzen te verdedigen, probeer te relativeren en vind een moment of fijne plek om even tot jezelf te komen.

6 – Je bent gediagnosticeerd met een bepaalde aandoening

We hebben het hier over onder andere fibromyalgie, prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en chronische vermoeidheidssyndroom (CVS). Dit zijn syndromen met een groep veelvoorkomende symptomen die een ziektebeeld creëren, waarbij de oorzaak hoogstwaarschijnlijk niet eenduidig is. De echte oorzaak zou namelijk fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel van aard kunnen zijn. Mogelijk bestaat er een link tussen hooggevoeligheid en een emotie-regulatiestoornis (borderline persoonlijkheidsstoornis)[1], bipolaire stoornis, schizofrenie, angststoornissen, depressie, autisme, AD(H)D, hoogbegaafdheid, opstijgende Kundalini energie, en andere fenomenen.

7 – Je bent nieuwsgierig en staat open voor alternatieve informatie

Het feit dat jij dit überhaupt leest, zegt eigenlijk al genoeg. Ben jij iemand die nieuwsgierig is naar wat er allemaal meer in de wereld is dan wij te horen krijgen of met het blote oog kunnen zien? Wil jij graag weten waarom jij in deze dimensie terecht gekomen bent? Of heb je wel eens iets meegemaakt (vertel!) waardoor je de huidige maatschappij en de realiteit vanuit een ander perspectief bent gaan bekijken? Dit betekent dat je op mentaal en emotioneel vlak ervoor open staat om meer informatie te ontvangen. Op dit moment leg jij misschien meer verbanden, patronen en hersenverbindingen, waardoor je meer te verwerken prikkels binnen krijgt.

smile-1374564_640

Gelukkig zijn er ook een heleboel voordelen! Hooggevoelige mensen zijn vaak creatieve, oprechte en empathische mensen met een rijk gevoelsleven 🙂 Mooi toch?

Hoogsensitiviteit is binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) geen erkende of officiële diagnose. Gelukkig wordt mindfulness steeds meer als therapievorm aangeboden, wat aantoont dat de deur op een kier staat voor Oosterse therapievormen. Wat vind jij dat er mag veranderen binnen de Geestelijke Gezondheidszorg? Hoe ga jij met hooggevoeligheid om? Heb je tips? Deel het hieronder met anderen! Misschien help je iemand ermee 🙂


Bronnen

[1] Hoogsensitieve personen & psychotherapie (2011), E. Aron, De Arbeiderspers B.V., ISBN10 9029580186, ISBN13 9789029580182, pag. BPS

Save

Lisa

Lisa

Mijn naam is Lisa en ik heb Farmaceutische Wetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ik ben Orthomoleculair therapeut en combineer mijn opgedane kennis met Holistische geneeswijzen.
Lisa
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel door je aan te melden voor de wekelijkse nieuwsbrief!

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *