9 redenen om een Vegan levensstijl uit te proberen

Veganisme is booming!

Dit komt doordat er steeds meer mensen zich bewust van worden dat het niet langer zo kan. Het uitbuiten van dieren en het milieu om enkel de wensen van de mens te vervullen, is eigenlijk echt niet oké.

Zonder de dieren en de natuur kunnen wij mensen niet eens leven. Daarom is het belangrijk om respectvol om te gaan met alle levensvormen en niet alleen onze huisdieren of de bloemetjes op de vensterbank.

Laten we nu even níet de diepte in gaan over alle negatieve zaken omtrent het milieu, de vlees-, cosmetica- en fashionindustrie. Ik ga je gewoon vertellen wat voor positiefs het je kan brengen als je een vegan levensstijl gaat uitproberen!
1 – Je huid wordt mooier

Over het algemeen eten veganisten veel alkaliserende voeding zoals groenten en fruit naast andere, minder zuurvormende voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Het gevolg is dat je lichaam beter in staat zal zijn om gifstoffen te elimineren en zuurresten te neutraliseren. Doordat je darmen, lever en longen hier veel minder mee belast worden, zal je huid ook minder onzuiverheden vertonen en zelfs helemaal gaaf kunnen worden.

Onzuiverheden en acné kunnen namelijk ontstaan door onder andere een hormonale disbalans en overbelaste longen, lever en darmen.

2 – Die vieze zweetlucht verdwijnt

Een vieze zweetgeur komt door een combinatie van (zuurvormende) gifstoffen, warmte, hormonen en bacteriën. Naast een gavere huid zal je lichaam dus ook minder onaangename geurtjes produceren, doordat het lichaam beter de gifstoffen kan opruimen.

3 – Hormonaal balans = emotioneel balans

Veel vlees bevat tegenwoordig een overmaat aan het ontstekingsbevorderende omega 6 vetzuur Linolzuur (LA), doordat de dieren vaak maïsgevoerd zijn en weinig tot geen grasvoeding meer krijgen. Ontstekingsremmende, omega 3 vetzuren Alfa-linoleenzuur (ALA), Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosapentaeenzuur (DHA) gaan helaas een competitie aan met het enzym dat ook Linolzuur moet omzetten in een bruikbare stof om hormonen aan te maken.

Van nature heeft dit enzym al de voorkeur voor de omzetting van omega 6 vetzuren, waardoor onze behoefte aan omega 3 nóg hoger is. Door ook nog een overmaat aan omega 6 vetzuren binnen te krijgen via vlees, hoopt het zich op en verstoort het onze hormonale balans. Daarnaast leiden de dieren vaak een stressvol leven, wat voor meer zuurvormende producten en ontstekingsmediatoren in het lichaam van zowel het dier  als de mens kan zorgen.

Door zoveel mogelijk veganistisch te gaan eten, kun je je lichaam helpen om de hormonale balans te herstellen. Je zal dan ook vanzelf lekkerder in je vel gaan zitten!

4 – Je stimuleert het zelfgenezend vermogen van je lichaam

Hetzelfde verhaal: de pH in het lichaam gaat omhoog (oftewel de zuurgraad gaat omlaag), doordat er minder zuurvormende eindproducten ontstaan en er minder ontstekingsmediatoren gevormd worden. Het lichaam is dan beter in staat om laaggradige ontstekingen op te ruimen.

Ziekten en aandoeningen waarbij laaggradige ontstekingen een grote rol in spelen, zijn onder andere kanker, hart- en vaatziekten, Diabetes Mellitus type 2, insulineresistentie en obesitas (voorlopers van suikerziekte), premenstrueel syndroom (PMS), Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS), Reumatoïde artritis, artrose, Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa (CU) en voedselallergieën.
5 – Allergieën kunnen verminderen

Als je lichaam minder ontstekingsmediatoren produceert, hoeft het immuunsysteem niet constant in de “aan”-stand te staan en uitgeput te worden. Bij een allergische reactie is er immers sprake van een immuunrespons waarbij het lichaam “denkt” dat er iets levensbedreigends het lichaam binnengedrongen is, terwijl dat helemaal niet zo is.

Met een plantaardig voedingspatroon gun je je immuunsysteem daarom meer rust, waardoor allergische reacties (astma, voedselallergie, contactallergie) kunnen verminderen of bij sommige mensen zelfs helemaal kunnen verdwijnen.

6 – Je levert een waardevolle bijdrage aan klimaatverbetering

Bijna 20% van de methaan- en CO2-uitstoot is afkomstig van de vleesindustrie.  Dit blijkt de nummer 2 oorzaak te zijn van de achteruitgang van de bodemkwaliteit, zuiverheid van het water, luchtverontreinigingen en het broeikaseffect. [1] Door een veganistische levensstijl op z’n minst uit te proberen, draag je bij aan een betere biodiversiteit en symbiose op aarde.

7 – Je komt op voor andere levensvormen

Gelukkig wordt lang niet elk dier slecht behandeld in de vee-industrie en andere industrieën, maar wellicht het grootste deel van de dieren wordt toch uitgebuit en mishandeld. Door op zoek te gaan naar dier(proef)vrije cosmetica, kleding en voeding kun je al een heleboel onnodig ongemak en levens redden.

Think about it: is het écht nodig om je lippenstift op een dier te laten testen, alvorens zelf te gebruiken? Nee. Je kunt ook gewoon op zoek gaan naar merken die geen gebruik maken van schadelijke stoffen en dierproeven. Moet je echt per se parfum hebben dat op dieren getest is? Nee! Je kunt het makkelijk zelf maken met essentiële oliën of parfum kopen dat niet op dieren getest is, alleen op mensen. En nog beter: je kunt tegenwoordig genoeg merken vinden zonder dierlijke ingrediënten.

Oh en nog iets: probeer eens om onschuldige insecten in huis in leven te laten. Vang ze gewoon en breng ze naar een andere plek als je er last van hebt. Denk er eens bewust over na: waarom moet het dood?

8 – Muscle Memory: je laat negativiteit los

Zowel mensen als dieren zouden wellicht emotionele informatie (trillingen) kunnen opslaan in het DNA. Een manier waarop dit zou kunnen, is door deze trillingen te absorberen in de bindingen tussen atomen in het DNA en op subatomair niveau.

De hypothese is dat deze energetische informatie mogelijk zelfs overgeërfd en overgedragen kan worden. Dieren die veel te verduren gehad hebben, zouden hun emoties in de spieren kunnen opslaan als Muscle Memory en dit aan ons overdragen als wij het opeten, volgens Paramahamsa Nithyananda.

Wanneer je een veganistisch voedingspatroon uitprobeert, zou je de trilling van je bewustzijn kunnen verhogen, omdat je de emotionele informatie die de dieren in zich zouden hebben niet zou overnemen. Daarnaast zou je je eigen Muscle Memory geladen met negatieve emoties beter kunnen verwerken en loslaten door veganistisch te gaan eten. Een lichamelijke en emotionele detox dus!
9 – Het collectieve bewustzijnsniveau neemt drastisch toe

Hoe meer mensen er zich bewust van worden dat elke levensvorm een onderdeel is van onszelf en uit dezelfde deeltjes ontstaan, hoe hoger het collectieve bewustzijn wordt.

Gooi geen rotzooi op straat, want eigenlijk is dit ook een respectloze actie naar jezelf toe. Volgens Paramahamsa Nithyananda is de conditie van het milieu een reflectie van de conditie in onszelf en beïnvloedt het weer dan ook onze emoties.

Zodra je je beseft dat elke levensvorm een reflectie van jezelf is, zul je het met respect gaan behandelen en automatisch ook de relatie met jezelf verbeteren! Liefde voor jezelf = liefde voor je omgeving.


Bronnen

[1] Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Lisa

Lisa

Mijn naam is Lisa en ik heb Farmaceutische Wetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ik ben Orthomoleculair therapeut en combineer mijn opgedane kennis met Holistische geneeswijzen.
Lisa
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel door je aan te melden voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *